RcHopy
Album FAQ Zaloguj
Szukaj Profil
Użytkownicy Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Czym jeździmy?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum RcHopy Strona Główna  » Jaki Model?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bula
-Moderator-

Imie: Wojtek
Plec: Mezczyzna
W garażu: HPI Firestorm 10T, Associated RC18T, X-mod Evolution, HPI microRS4......... Hangar: V3 LAMA - full XTREME, V3 LAMA - prawie seria

Post Wysłany: Nie, 15 Cze 2008 23:00:38    Temat postu: Czym jeździmy?
Odpowiedz z cytatem

Temat stworzyłem aby mniej więcej każdy wiedział z czym może przyjść i czego będzie więcej na spotkaniu, zarazem chciałem uchwycić wady i zalety waszych sprzętów.

Post powinien wyglądać tak (na moim przykładzie).

Było:
Academy SP3

Wady: Same model po kliku rozkręceniach rozlatywał się, totalnie nadsterowny bardziej zabawka jak model słaba jakość wykonania, kruche elementy.

Zalety: Możliwość wsadzenia silnika klasy 540, cena, niepomalowana buda z leksanu

Tamiya TL-01b (bagus)

Wady: jak na pierwszy model brak, jedyna to możliwość montarzu tylko trzech zębatek ataku, po zastosowaniu "krążka Pirzola" problem znika.

Zalety: dostępność części w Krakowie i ogólnie, wytrzymała sztywna konstrukcja na ramie, możliwość dość konkretnego tuningu przy lekkim umyśle manualnym. Cena. Jest parę osób które widziały jak mój model jeździł po dość konkretnym tuningu, na kołach 8cm jechałem łeb w łeb ze spaliną motor (T-15).

Jest:

Asso RC18T

Wady: BRAK!!!!

Zalety: idealny modelik dla początkującego, czytałem kiedyś że ten model pomimo skali był robiony na planach modeli w skali 1:8, bardzo duża dostępność części, model da się ustawiać pod każdym kątem i co najlepsze widać efekty naszych zmian. Asso z silnikiem Trinity micro Monster dorównuje modelom on-road w skali 1:10 (elektrycznym)

Hpi Firestorm.

Wady: pożeracz paliwa na silniku G3.0, napęd 2wd (dla jednych zaleta, dla innych wada)

Zalety: kto widział jak jeździ mój sam może ocenić jego wytrzymałość, cena, dostępność części, silnik po 12l brak zauważalnego spadku kompresji. Pali prawie od kopa. Ale przedewszystkim zaletą tego modelu jest wytrzymałość (latanie po 5m w górę) udokumentowane w filmikach Hodiego77 na stronie tytułowej.

X-mods IIgeneracja.

Zalety: możliwość jazdy w domu małe pobór prądu.

Wady: wszystko prócz zalet.

Jak ktoś chce niech pisze wg tego schematu pozdrawiam.

Powrót do góry »
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Evolter
-Moderator-

Imie: Adrian
W garażu: HPI - Micro RS4; Team Associated RC18(MT); Lama V3; Team Losi - XXX-DRC

Post Wysłany: Czw, 19 Cze 2008 00:12:41    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Team Associated RC18 (T, MT, B, R)

Jest to model, o którym mógłbym napisać dość spory artykuł ale ograniczę się do kilku
głównych wad i zalet, oraz krótkiego opisu głównej wady, ktorą sam odczuwam Smile

Podstawowa wersja tego modelu to Truck, czyli jest to model off-road, jednak ze względu
na jego skalę czasami średnio się nim jeździ w terenie - głównie chodzi o przeszkody takie
jak większe kamyki czy gałązki... W momencie gdy modele terenowe 1:8 i 1:10 po prostu
po nich przejeżdżają, tak RC18 na nich wyskakuje, przez co trudno jest jechać w kierunku,
który sobie obraliśmy. Za to na równych drogach typu asfalcik, czy torach off-road'owych
(dobrze przygotowanych, czystych) jeździ się naprawdę super i świetnie rywalizuje z 1:10
torówkami elektrycznymi (nawet ze standardową 370 i dobrze dobranym przełożeniem).

Zalety:
-mały rozmiar modelu minimalizuje problem transportu (mieści się w plecaku razem z apką)
-uniwersalny (dobry do jazdy po trasach tak ON jak i OFF-ROAD)
-dużo tańszy od większych modeli, zaczynając od podwozia i budy, a kończąc na elektronice
-budowa (niezależne zawieszenie, olejowe amorki, łożyska, 2 dyferencjały kulkowe etc.)
-kilka wersji modelu na tym samym podwoziu, wystarczy zmienić parę części jak np. bude
i koła żeby móc przerobić go na wersje: Truck, MonsterTruck, Buggy i Rally (Road)

Wady:
-cięższe tereny (wysoka trawa, gałązki etc.) utrudniają jazdę i dają w kość
-mały model, małe części, przez co serwisowanie może czasami sprawiać kłopoty
(szczególnie osobom z dużymi dłońmi i przyzwyczajonych do modeli w skali 1:10 i 1:8 )
-brak zabezpieczeń przed syfem i piaskiem zębatek (atak, odbiór) w standardzie
-brak dobrych części tuningowych w Polsce (jak do większości modeli, jednak wada to wada)

Jak sobie coś przypomne to dopisze Wink

Bądźmy realistami! - powiedział idealista...

Powrót do góry »
Tomek
-Agtom-

Imie: Tomek
W garażu: HPI MT-2, Baja Champ TL-01b, Mini Inferno

Post Wysłany: Nie, 22 Cze 2008 12:29:05    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kyosho Mini Inferno 1/16
Bardzo ciekawy model, który po wyjęciu z pudełka jeździ jak mucha w smole. A to ze względu na sugerowane przez producenta zasilanie 6 akumulatorkami AA i to jest pierwsza rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę. Model pokazuje pazury po zastąpieniu ich pakietami 2x 4,8V (2x 4 celle 2/3A) po jednym na stronę. Chociaż jeszcze nie próbowałem takiego rozwiązania to jestem pewien, że w tym wypadku vmax wzrasta co najmniej dwukrotnie. W tej chwili mam zamontowanego LiPol'a 11,1V (raczej jako eksperyment) i model przy seryjnym silniku i reglu rozwija na oko 50km/h

Zalety:
- nie za duży nie za mały
- bardzo dobre zawieszenie i praca amortyzatorów
- duże możliwości tuningu, w tym przeróbka na on-road'a

Wady:
- fabryczne zasilanie AA (może to i zaleta)
- mało popularny w Polsce, problem z częściami

Tamiya TL01b 1/10
Bula już chyba napisał wszystko o tym modelu. Dodam tylko, że to świetny model na początek, zwłaszcza w zestawie do montażu, który "zmusza" do zapoznania się z budową modelu i ułatwia późniejszą rozbudowę, a naprawdę jest co dokładaćWink
Jedyna rzecz, która mi przeszkadza to słabe seryjne amortyzatory, które radziłbym od razu zamienić na olejowe.

Powrót do góry »
bula
-Moderator-

Imie: Wojtek
W garażu: HPI Firestorm 10T, Associated RC18T, X-mod Evolution, HPI microRS4......... Hangar: V3 LAMA - full XTREME, V3 LAMA - prawie seria

Post Wysłany: Czw, 22 Sty 2009 00:29:36    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Panowie tylu modelarzy a nikt się nie wypowie na temat swojego modelu, piszcie będzie to pomoc dla nowych modelarzy którzy zastanawiają się jaki model wybrać.

Powrót do góry »
Forum RcHopy Strona Główna  » Jaki Model?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach