Temat stworzyłem aby mniej więcej każdy wiedział z czym może przyjść i czego będzie więcej na spotkaniu, zarazem chciałem uchwycić wady i zalety waszych sprzętów.
Post powinien wyglądać tak (na moim przykładzie).
Było:
Academy SP3
Wady: Same model po kliku rozkręceniach rozlatywał się, totalnie nadsterowny bardziej zabawka jak model słaba jakość wykonania, kruche elementy.
Zalety: Możliwość wsadzenia silnika klasy 540, cena, niepomalowana buda z leksanu
Tamiya TL-01b (bagus)
Wady: jak na pierwszy model brak, jedyna to możliwość montarzu tylko trzech zębatek ataku, po zastosowaniu "krążka Pirzola" problem znika.
Zalety: dostępność części w Krakowie i ogólnie, wytrzymała sztywna konstrukcja na ramie, możliwość dość konkretnego tuningu przy lekkim umyśle manualnym. Cena. Jest parę osób które widziały jak mój model jeździł po dość konkretnym tuningu, na kołach 8cm jechałem łeb w łeb ze spaliną motor (T-15).
Jest:
Asso RC18T
Wady: BRAK!!!!
Zalety: idealny modelik dla początkującego, czytałem kiedyś że ten model pomimo skali był robiony na planach modeli w skali 1:8, bardzo duża dostępność części, model da się ustawiać pod każdym kątem i co najlepsze widać efekty naszych zmian. Asso z silnikiem Trinity micro Monster dorównuje modelom on-road w skali 1:10 (elektrycznym)
Hpi Firestorm.
Wady: pożeracz paliwa na silniku G3.0, napęd 2wd (dla jednych zaleta, dla innych wada)
Zalety: kto widział jak jeździ mój sam może ocenić jego wytrzymałość, cena, dostępność części, silnik po 12l brak zauważalnego spadku kompresji. Pali prawie od kopa. Ale przedewszystkim zaletą tego modelu jest wytrzymałość (latanie po 5m w górę) udokumentowane w filmikach Hodiego77 na stronie tytułowej.
X-mods IIgeneracja.
Zalety: możliwość jazdy w domu małe pobór prądu.
Wady: wszystko prócz zalet.
Jak ktoś chce niech pisze wg tego schematu pozdrawiam.